Despre Canyoning

In jos

Despre Canyoning Empty Despre Canyoning

Mesaj  [GM]Bloxy la data de Mar Aug 09, 2011 9:18 am

CANYONING


Despre Canyoning 2a8s081DEPLASAREA CATRE LOCUL AVENTURII


Deplasarea poate fi uneori agreabila tinind cont de frumusetea peisajului, iar alte ori foarte grea efectuindu-se in mai multe ore. Trebuie sa tinem cont ca acest lucru se va acumula la oboseala generala. Pregatiti-va foarte bine rucsacii pentru a nu va deranja in timpul ascensiuni si nu imbracati combinezonul deoarece exista pericolul aparitiei hipertermiei.

DEPLASAREA PRIN APA


Deplasarea prin apa este o tehnica de inaintare imposibil de evitat in canion unde rupturile de teren si cascadele sunt deseori separate de distante mai lungi sau mai scurte in care trebuie sa treceti printr-un teren accidentat sau mascat de apa. Utilizati incaltaminte care are aderenta mare la rocile umede, dar sa nu va bazati pe perfecta aderenta deoarece puteti sa cadeti usor. Este recomandabil sa adoptati o atitudine de anticipare in toate deplasarile. Faceti pauze in cursul deplasarii acolo unde terenul este mai putin accidentat si profitati de acest moment pentru a va odihni si hidrata.

ESCALADA


Escalada este utilizata pentru a trece de saritori sau pentru a iesi dintr-un canion in caz de forta majora, aici trebuie insa foarte multa atentie pentru ca roca este deseori uda. Pentru mai multa siguranta utilizati principiul celor trei puncte de sprijin.

INOTUL


In marile canioane se intimpla sa folositi si aceasta metoda care nu este tocmai usora, dar care poate fi unica metoda de continuare a deplasarii. Inotul in apa curgatoare este periculos, deoarece pot exista curenti puternici care sa va mentina pe loc in ciuda eforturilor voastre.

DEPLASAREA PRIN GALERII INUNDATE


Este indispensabil sa stiti sa va scufundati, caci unele canioane prezinta galerii inundate. Pentru parcurgerea acestora trebuie sa va scufundati cu mare atentie. Este recomandabil sa va limitati la pasaje largi si fara obstacole de 2 sau 3 metri maxim.

SALTUL


Saltul este o tehnica de inaintare foarte rapida dar si periculoasa, saltul fiind si originea multor accidente. Inainte de salt verificati adincimea apei unde urmeaza sa sariti. Pentru acest lucru un coechipier va cobori in rapel si va analiza profunzimea locului respectiv si punctele de sprijin. Salturile in marea lor majoritate va permit sa cistigati timp in canioanele lungi si sa evitati cascadele.

INAINTAREA PE COARDA


Tehnica de coborire in rapel este inaintarea pe coarda cea mai des folosita, dar exista si altele care trebuie insusite. Rapelul se efectueaza pe coarda dubla care permite recuperarea rapida a corzii. Pentru aceasta avem nevoie de o coarda, un ham, o carabiniera si un coboritor.

COBORIREA PE TOBOGAN


Coborirea pe tobogan este una din cele mai inedite tehnici de coborire dar se intimpla uneori ca aceasta tehnica sa aiba si riscuri. Inainte de a va lansa intr-o alunecare verificati foarte bine traseul pe care nu trebuie sa intimpinati nici un obstacol. Apoi lansati-va adoptind o pozitie perfecta (alungit sau pe fund) tinindu-va bratele de-a lungul corpului. Daca toate masurile de precautie au fost luate inainte de alunecare nu vor exista probleme.

ECHIPAMENTUL


- combinezonul de neopren- trebuie placat pe corp cu o cagula, aceasta fiind deosebit de utila, avind un rol de protectie termica si mecanica in acelasi timp

- pislari din neopren recomandati deoarece picioarele se afla pe timpul traversari in mare majoritate a timpului in apa.

- incaltamintea -sunt recomandati vechii basketi cu o buna aderenta.

- casca - indispensabila, ea va permite sa evitati accidentele in caz de cazatura, o casca cu deschizaturi este preferabila pentru ca permite efectuarea salturilor in apa, iar orificiile din casca permit evacuarea apei.

- hamul trebuie sa fie adaptat utilizatorului. Este preferabil sa aveti un ham cu suport material si protectie la nivelul coapselor (pentru tobogane acesta va evita desfacerea combinezonului)

- bucle-chingi de 8,5 mm pina la 9 mm echipate cu carabiniere. Sint foarte utile pentru a urca in inaltime cascade sau pentru tiroliana

- coboritor-poate fi de tipul opt sau cu deschizator tip magic "Ernery". Va sfatuim sa folositi optul tip casable.

-un rucsac cu un orificiu pe fundul sacului pentru evacuarea apei

-bidon etans de capacitate mai mare care va permite sa puneti imbracamintea, materialul foto si hrana.

-coarda statica sau dinamica este recomandabil sa fie de 9-10 mm.

-coarda de rezerva - in cazul pierderii sau deteriorari corzii principale.

-pitoane, spituri, ciocan, spit, blocatoare.

TEHNICI DE MANEVRA IN COARDA


RAPELUL


Coborirea in rapel se efectueaza cu corpul vertical, picioarele orizontale si departate. In cazul unei surplombe puteti sa va sprijiniti pe genunchi. Coborirea in rapel trebuie sa se efectueze fara intrerupere si este recomandabil sa se evite suprasolicitarile asupra punctului de ancorare (de asigurare)

TIROLIANA


Tiroliana este utilizata pentru a evita anumite pasaje delicate sau puturi capcana. Ea este foarte practica in cazurile de evacuare a ranitilor. Tiroliana este un fel de teleferic. Trebuie stiut ca unul dintre coechipieri sa agate coarda si sa fie asigurat. Coarda nu trebuie fixata de o maniera care a exercita tensiune importanta in punctul de asigurare. Pentru prinderea in coarda trebuie sa folositi atit carabiniere, cit si nodul de coarda (prusik) pentru a putea incetini tiroliana in orice moment si este recomandabil sa utilizati o a doua coarda pentru a se asigura persoana care coboara.

ASIGURAREA MANUALA


Asigurarea manuala (filajul)...

PRINCIPALE MISCARI IN APA


Este indispensabil sa le cunoasteti bine inainte de-a le putea utiliza pentru deplasarea astfel incit sa evitati riscurile. Innotatorul va putea astfel anticipa obstacolele si sa prevada manevrele de efectuat sau sa utilizeze unele dintre miscarile apelor pentru a inainta. Utilizarea acestor tehnici decurge in mod direct din estimarea dificultatii si pericolului prezent intr-un pasaj. Prezenta si intensitatea acestor miscari sunt strins legate de debitul apei. Este esential sa stiti sa estimati debitul apei inca de la intrarea in canion.

RAPELUL IN APA...


In timpul coboririlor in apa puteti intilni curenti de apa deosebit de puternici sau virteje de apa. Virtejul de apa este o zona de curenti foarte periculosi, in miscare de rotire situat la baza unei caderi de apa. Virtejul de apa este caracteristic miscarii apei din aval spre amonte la suprafata. Un rucsac sau un inotator pot ramine intr-un virtej pe loc. Un innotator prins intr-un virtej va avea tendinta de-a tine capul la suprafata(deasupra apei). Puterea virtejului depinde mai ales de forma sa si mai putin de inaltimea caderii de apa. Pentru a trece un virtej periculos se utilizeaza tehnica rapelului controlat...

SI ACUM LA TREABA...

Inainte de a incepe aventura verificati cu grija spiturile, buclele, pitoanele, carabele, coarda; nu ezitati deloc sa le schimbati daca vi se par defecte, nu coboriti niciodata pe un singur punct de ancoraj, dublati-l.

ATENTIE


-In timpul coboriri prin rapel fiti atenti la opririle riscante (regrupari riscante) si la blocurile de stinca instabile,

-nu fortati niciodata un coechipier care nu se simte in stare sa coboare, este recomandabil sa-l asigurati (filati).

-inainte de a efectua diverse sarituri la coborire trebuie sa aveti grija punctele de sprijin, inaltimea, locul de aterizare.

-este recomandabil ca unul dintre coechipieri sa faca o recunoastere a cavitati, cascade, pasaje dificile, alegeti un loc de coborire degajat de orice obstacol.

-daca ati parcurs de mai multe ori un canion, verificati totusi cavitatile, puturile si eventualele obstacole pentru ca poate intre timp au aparut colmatari cu blocuri de stinca purtate de suvoiul de apa

-nu fortati vreunul din coechipieri sa sara daca nu doreste sau nu poate sa faca acest lucru.

-in cazul toboganelor verificati daca planul de alunecare este omogen si fara obstacole, verificati adincimea, asezati-va picioarele in fata si protejati-va gitul.

-in timpul deplasari prin apa fiti atenti la obstacolele ascunse, veti intilni pasaje inundate, dati dovada de prudenta, treceti-le numai daca sunt largi si cu apa limpede

-adaptati viteza coboriri la coechipierul cel mai lent.


Respect ShaiyaRKS
[GM]Bloxy
[GM]Bloxy
Moderator
Moderator


Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Despre Canyoning Empty Re: Despre Canyoning

Mesaj  [GS]Perversu la data de Mier Aug 10, 2011 3:15 am

vreau si eu sa ma catar Smile)
[GS]Perversu
[GS]Perversu
Nivel 45
Nivel 45


Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Despre Canyoning Empty re

Mesaj  [GM]Bloxy la data de Mier Aug 10, 2011 12:20 pm

E misto dar si periculos si palpitant in aceelasi timp


Respect ShaiyaRKS
[GM]Bloxy
[GM]Bloxy
Moderator
Moderator


Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Despre Canyoning Empty Re: Despre Canyoning

Mesaj  [GS]Perversu la data de Mier Aug 10, 2011 10:09 pm

si vine intrebarea si aci daca se rupe coarda? Smile)0
[GS]Perversu
[GS]Perversu
Nivel 45
Nivel 45


Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Despre Canyoning Empty Re: Despre Canyoning

Mesaj  †Ana† la data de Joi Aug 11, 2011 11:44 am

eee..atunci : X_X
†Ana†
†Ana†
Talk Free
Talk Free


Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Despre Canyoning Empty Re: Despre Canyoning

Mesaj  Faithless The Unknown la data de Sam Aug 13, 2011 3:04 am

eo vreau sa fac parasutism:))da de unde bani:D
canyoning fac in mod clasic fara sigranta daca cad cad si cazut am fost:)))


Despre Canyoning 11w94xg

Sus In jos

Despre Canyoning Empty Re: Despre Canyoning

Mesaj  [GS]Perversu la data de Sam Aug 13, 2011 4:25 am

auzi daca nu o sa mai fi faci testament imi lasi mie contu tau Smile))?
[GS]Perversu
[GS]Perversu
Nivel 45
Nivel 45


Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Despre Canyoning Empty Re: Despre Canyoning

Mesaj  Faithless The Unknown la data de Sam Aug 13, 2011 11:37 am

ne mai bine ma las de canyoning:))


Despre Canyoning 11w94xg

Sus In jos

Despre Canyoning Empty Re: Despre Canyoning

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum