Poluarea.Stiati ca?

In jos

Poluarea.Stiati ca? Empty Poluarea.Stiati ca?

Mesaj  Faithless The Unknown la data de Dum Aug 14, 2011 3:30 pm

Pentru a produce 700 de pungi de hârtie folosite la cumpărături este nevoie de un copac de 20-30 de ani.
Pungile de plastic nu sunt biodegradabile şi în plus plasticul are la bază o resursă neregenerabilă – petrolul. Ajunse în ocean, aceste pungi determină moartea animalelor marine care se încurcă în ele sau le înghit. Cerneala folosită pentru imprimarea pungilor conţine cadmiu, metal foarte toxic, eliberat în aer odată cu arderea pungilor.
Sticlele şi borcanele aruncate anual ar putea umple fostele turnuri gemene din New York la fiecare două săptămâni. Energia economisită reciclând o singură sticlă ar putea lumina un bec de 100W timp de patru ore.
O treime din gunoiul adunat anual şi mai mult de jumătate din plasticul aruncat anual este reprezentat de ambalaje. Aproximativ 30% din plasticul produs este folosit pentru ambalare.
Pentru a se descompune, aluminiului îi trebuiesc 400 de ani. Energia economisită prin reciclarea unei singure cutii de aluminiu ajunge pentru funcţionarea unui televizor timp de trei ore. Reciclând aluminul se reduce poluarea aerului cu 95%. Pentru a produce aluminiu din aluminiu reciclat se foloseşte cu 90% mai puţină energie.
Anual, peste tot în lume, se aruncă în jur de 28 de miliarde de sticle care vor rămâne în pemanenţă pe suprafaţa Pământului.
Pentru o tona de hârtie se consumă 10-17 copaci.
În medie un funcţionar de birou poate recicla suficientă hârtie anual pentru a salva cel puţin un copac. Dacă vei arunca o privire în coşul de gunoi dintr-un birou oarecare vei găsi probabil foi cu antet, fotocopii, scrisori nefolositoare, ziare, doze de aluminiu, PET-uri, etc. majoritatea acestora sunt materiale 100% reciclabile.
Prima instalaţie de incinerare a deşeurilor din ţara noastră a fost concepută în anul 1982.
Mai mult de 200 milioane de tone de pesticide sunt folosite anual numai în California.
În SUA, aproximativ 70% din metale sunt folosite o singură dată.
Din cauza poluării intensive a combinatului de la Copşa Mică, judeţul Sibiu a pierdut aproape 18630 ha teren agricol şi 3245 ha fond forestier.
Cantitatea de deşeuri menajere în marile oraşe, inclusiv în ţara noastră, variază între 450 şi 1060 kilograme\locuitor\an.
În SUA, într-un an obişnuit, se extrag din deşeuri peste 27 milioane tone de hârtie, circa 3,6 milioane tone de materiale plastice, 48 miliarde cutii de conserve, 26 milioane tone butelii diferite.
Folosindu-se tehnologii şi tehnici avansate, „minereul urban” poate acoperi 10-20% din energia consumată într-o localitate la costuri mult mai mici.
În general, o tonă de deşeuri este reciclată în proporţie de 71% în combustibili artificiali, 10% în metale, 6% în sticlă, 0,5% în aluminiu iar restul în cenuşă, care ar putea fi transformată chimic în îngrăşăminte pentru agricultură.
În ţările dezvoltate recuperarea şi introducerea acestor substanţe în circuitul economic au creat o adevărată industrie a reciclării deşeurilor capabile să furnizeze o gamă largă de materii prime. Se apreciază că exploatarea tuturor deşeurilor solide ale marilor oraşe ar permite obţinerea anuală a unei cantităţi de energie echivalentă cu 150 de milioane de barili de petrol.
În unele ţări au fost concepute centrale electrice care funcţionează pe bază de combustibil mixt obţinut din resturile menajere sau industriale. Sunt oraşe unde funcţionează centrale electrice care folosesc zilnic circa 200 tone deşeuri amestecate într-o proporţie cu praf de cărbune. De asemenea au fost concepute şi instalaţii domestice simple pentru transformarea gunoaielor organice în metan, precum şi centrale electrice care să folosească acest combustibil.
Prin încălzirea şi vibrarea deşeurilor într-un cazan de presiune din oţel inoxidabil, în care se introduce oxid de carbon, se realizează o reacţie chimică ce facilitează obţinerea hidrogenului activ care trasformă aproape 90% din materiale în petrol. S-a pus la punct şi un procedeu de recuperare a întregii cantităţi de petrol şi gaze existente în deşeurile de materiale plastice. Este vorba de reacţia termică cu ajutorul unui catalizator special.
Gunoaiele cu un conţinut mare de hârtie pot fi trasformate în furaj bogat în proteine cu ajutorul unor bacterii ce au digerat celuloză.
Pentru fabricarea unei tone de hârtie obisnuite se folosesc între 2 si 3,5 tone de lemn, adica sunt taiati aproximativ 20 de copaci. Din fibrele de celuloza din lemn, rezultate dintr-un proces de fierbere chimica, se obtine hârtia. Prin reciclarea a unei tone de hârtie se sunt salvati 17 copaci.
Hartia ar fi mult mai scumpa daca aceasta nu ar fi colectata si reprelucrata ?
tona de chips-uri din cartofi alcatuieste 12 000 de pungi de chips-uri, ceea ce inseamna 12.000 de pungi goale de aruncat la gunoi ?
La reciclarea hartiei se foloseste mai putina energie si apa decat la fabricarea hartiei din arbori?
Poluarea atmosferica este redusa cu 75% pentru fiecare tona de hartie produsa din hartie reciclabila si nu din lemn ?
Nivelurile de reciclare a hartiei si cartonului in statele membre UE variaza de la 28% pana la 53% ?
Recicland hartia salvam padurea... iar pentru fiecare tona de hartie reciclata se economisesc 30.000 litri apa, consumul de energie este redus cu aprox 25% iar poluarea atmosferica cu 80%, motiv pentru care reciclarea hartiei si a cartonului este foarte importanta.
Scopurile în care este folosita hârtia sunt urmatoarele: 48% din consumul total de hârtie pentru ambalaje; 30% pentru tiparit si scris; 12% în presa; 6% în igiena si menaj.
În urma activitatilor umane rezulta o cantitate enorma de deseuri, din care 40% sunt doar deseuri de hârtie. Toata aceasta cantitate de deseuri de hârtie poate fi reutilizata/reciclata pentru producerea altor produse din hârtie.
Lumea pierde prin defrisare, în prezent, peste 14 milioane de hectare de padure în fiecare an, o suprafata mai mare decât Grecia, alte zone imense fiind afectate de efectele secundare ale defrisarii: fragmentarea si degradarea solului, alunecarile de teren, disparitia speciilor exotice si poluarea.
O cutie de aluminiu dispare natural in 100 de ani.
Cojile de banane si cotoarele de mere dispar in 2 ani.
Mucurile de tigara dispar in 2 ani si contin chimicale periculoase.
Pungile de plastic dispar in aproape 30 de ani.
Sticlele de plastic nu se biodegradeaza complet niciodata; se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati ca pesti, pasari sau viermi, si raman in stomacul lor pana mor.
Gunoaiele de pe plaja ca ace, cioburi sau deseuri toxice pot fi periculoase pt oameni si animale.
Sondajele arata ca gunoaiele lasate de turisti pe plaja s-au marit cu 99% fata de anul 1994.
In Marea Britanie, intr-o actiune de curatare a plajelor in 2003 s-au adunat peste 17. 000 de mucuri de tigara.
Se estimeaza ca 4,5 trilioane de mucuri de tigara apar in mediu in fiecare an.
O tona de chips-uri din cartofi alcatuieste 12 000 de pungi de chips-uri, ceea ce inseamna 12 000 de pungi goale de aruncat la gunoi.


Hartia este reciclabila, un functionar obisnuit arunca la gunoi 55-70 de kg de hartie pe an.
Americanii folosesc cca 4 milioane de tone de hartie la birouri pe an, destula cat sa se construiasca un zid de hartie inalt de 4 metri de la New York pana in California.
25% din ce aruncam fiecare este hartie sau carton.
Cutiile si foliile de aluminiu reprezinta cam 2% din deseurile domestice ca volum, dar aproape 25% din deseurile reciclabile.
Gunoiul dauneaza vietii salbatice si calitatii estetice a mediului.
In perioada de 30 de luni in care un copil poarta scutece, se folosesc 4500 de scutece de unica folosinta sau 48 refolosibile.
Este nevoie de 200 de ani pt un scutec de unica folosinta sa se descompuna in Marea Britanie se produc 15 milioane de sticle de plastic in fiecare zi; in 2003 doar 3% se reciclau 35-40% din deseurile domestice provin din primele 5 lanturi de supermarketuri.
Plasticul reprezinta 11% din totalul deseurilor domestice.
Cantitatea de deseuri produsa intr-o zi in Marea Britanie este suficienta pentru a umple Trafalgar Square.
Peste 20000 tone de gunoi sunt aruncate anual in Marea Nordului. 70% se depun pe fund.
O tona de plastic inseamna 20000 de sticle de 2 litri sau 120000 de pungi.
Recicland 1 kg de aluminiu se salveaza 8 kg de bauxita , 4 kg de chimicale si 14 kwh de electricitate.
200 de borcane de sticla sunt aruncate in fiecare secunda in Marea Britanie.
Folia de aluminiu reciclata este folosita pentru a face componente pentru masini noi.
3500 cosuri de gunoi sunt aruncate in fiecare minut in Europa.
Daca ati aduna tot gunoiul pe care il produceti intr-un an , ar cantari de 10 ori mai mult decat dvs.
3 din 4 conserve pe care le gasim la supermarket sunt facute din otel.
Conservele din otel mai sunt numite si tinichele pentru sunt captusite cu un strat fin de tinichea, un alt metal.
Anumite telefoane mobile si accesoriile lor contin unele dintre cele mai periculoase substante cunoscute de om.
Este nevoie de 1,5 litri de ulei pentru a face un cartus de imprimanta.
Aproximativ 17 milioane cartuse laser de imprimanta au fost reciclate in Europa in 2002, insemnand 6 milioane de litri de ulei virgin salvat, suficient pentru a umple 3 bazine olimpice.
Cerneala de imprimanta costa mai mult decat combustibilul pentru navele spatiale sau sampania veche.
Aproximativ 1,3 milioane cartuse sunt fabricate in Europa in fiecare luna. Acestea puse cap la cap se intind de pana la 5 ori distanta de la la cea mai mare adancime a oceanului pana la suprafata si inapoi.
Aproximativ 450 milioane de telefoane mobile au fost cumparate in intreaga lume anul trecut.P.S.:nu ma astept sal citeasca cineva pe tot , dar cine stie poate ma uimeste careva Very Happy


Poluarea.Stiati ca? 11w94xg

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum